Ons Amsterdam: De Pijp door Ton Heijdra

26nov20:0022:00Ons Amsterdam: De Pijp door Ton Heijdra

Evenement Details

De wijk De Pijp was ooit een weidelandschap met sloten, paden en polderhuisjes. Langs de Amstel en de Boerenwetering stonden toen buitenverblijven van gegoede Amsterdammers. Ook waren er herbergen waar reizigers verpozing konden zoeken.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd De Pijp aangelegd en vestigden zich er bedrijven, zoals de Heinekenbrouwerij, enkele diamantslijperijen en een grote confectiefabriek. Ook werd hier de Spijkerfabriek opgericht waar de Gouden Koets gebouwd werd. De Pijp was toen een dichtbevolkte buurt met lange smalle straten. In de structuur zijn nog altijd de sloten en paden van de oude polder te herkennen, waaraan de buurt mogelijk haar naam te danken heeft.

De beroemdste dagmarkt van Nederland, de kleurige en geurige Albert Cuyp, vormt het hart. Deze markt is ontstaan omdat straatventers de centrale ligging ideaal vonden om hun waren aan de man of vrouw te brengen. De Pijp werd wel het ‘Quartier Latin van Amsterdam’ genoemd. Hier woonden veel studenten en kunstenaars. Het was een echte uitgaansbuurt, niet in het minst vanwege de vele dames van lichte zeden die hier een kamertje huurden.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstonden plannen om grote delen van de wijk te slopen en te vervangen door hoge torenflats. Gelukkig is dit alles niet doorgegaan mede door bewoner Jan Schaefer. De Pijp heeft hierdoor zijn 19e eeuwse structuur behouden. Tegenwoordig is De Pijp weer een buurt waar mensen graag willen wonen.

Ton Heijdra neemt u in zijn lezing met veel lichtbeelden mee in de geschiedenis van deze bijzondere Amsterdamse wijk.

Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

Tickets te koop aan de deur, 5 euro of gratis voor OBA pashouders & Ons Amsterdam-leden

Meer

Tijd

26 november 2019 20:00 - 22:00(GMT+00:00)