OPSTAND IN SOBIBOR (1989), documentaire

04mei17:0020:30OPSTAND IN SOBIBOR (1989), documentaire

Evenement Details

 

Sobibor was een uiterst geheim vernietigingskamp van de Nazi’s in Polen. Tussen 1942 en eind 1943 werden hier een kwart miljoen Europese Joden vermoord. Een derde van deze mensen was Nederlander.

 

In de documentaire OPSTAND IN SOBIBOR (1989) wordt de meest succesvolle opstand en ontsnapping uit een vernietigingskamp van de nazi’s beschreven. Een groep net aangekomen Russische krijgsgevangen en de aanwezige kampleden slaan de handen ineen en weten een succesvolle massa-ontsnapping uit het zwaarbewaakte kamp Sobibor op touw te zetten.

 

Regisseurs Lily van den Bergh en Pavel Kogan doken vier jaar lang in dit bijzondere verhaal en wisten vijf overlevenden op vier verschillende continenten op te sporen. Onder de geïnterviewde overlevenden is de Nederlander Jules Schelvis, die naast Sobibor vele andere kampen overleefden. De overlevers waren toen der tijd jonge mannen en vrouwen. Na al die jaren komen op onverwachte momenten de herinneringen bovendrijven.

 

OPSTAND IN SOBIBOR (1989) is de eerste Nederlandse coproductie in samenwerking met de Sovjet Unie op het gebied van documentaire. Een samenwerking die niet altijd soepel verliep door de taalbarrière, verschillende artistieke opvattingen en andere werkmethodes. Toch werd de samenwerking tot een succesvol einde gebracht en is het een bijzondere documentaire geworden: “… Waar Shoah ophoudt, wil deze film de levens van de betrokken mensen verbeelden. Niet de dood, maar het leven staat centraal.”
OPSTAND IN SOBIBOR won de tweede prijs bij de JORIS IVENS AWARDS tijdens het IDFA in 1989, de aanmoedigingsprijs van het AFK (1990) en werd geselecteerd als Oscar-inzending voor de 63ste Oscars (1991).   

 

De documentaire ontkracht de mythe dat de Joden zich als ‘lammeren naar de slachtbank’ lieten voeren en geeft de opstandelingen een gezicht. Een indrukwekkende documentaire over behoud van menselijke waardigheid.

 

Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers op 4 mei wordt de documentaire 30 jaar na de première exclusief vertoond op het Entresol van Café Belcampo. Toegang is gratis.

 

Aanvang 17.00 uur.
Duur: 128 minuten.
NED ondertiteld.
Vanaf 19.45 wordt de herdenking op de Dam in Amsterdam live uitgezonden.

 

In samenwerking met Theater Na De Dam.

Meer

Tijd

4 mei 2019 17:00 - 20:30(GMT+00:00)