Lezing Ons Amsterdam: “De Stelling van Amsterdam” door René Ros

04jun20:0022:00Lezing Ons Amsterdam: “De Stelling van Amsterdam” door René Ros

Evenement Details

U heeft vast wel eens gehoord over de Stelling van Amsterdam die een van de UNESCO Werelderfgoed-monumenten van ons land is. Kom naar onze lezing als u meer wilt weten over de 46 forten en batterijen rond de hoofdstad.

In de Vestingwet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en vervolgens verschenen forten op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel aandacht geschonken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden soldaten, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden. Wie waren die soldaten en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig gebruiken we de Stelling als recreatiegebied en de forten voor verschillende doeleinden.

In een multimediale presentatie maakt René Ros, lid van documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, de vrijwel onzichtbare Stelling zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. Voorafgaand aan de lezing wordt de documentaire Geheim landschap vertoond over militair erfgoed in Europa en Nederland.

Kosten voor leden: € 0,00. Kosten voor niet-leden: € 5,00.
Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

Meer

Tijd

4 juni 2019 20:00 - 22:00(GMT+00:00)