Ons Amsterdam Lezing

22nov20:0022:00Ons Amsterdam Lezing

Evenement Details

Van salon tot slaapkamer. Het belang van indeling, gebruik en vormgeving van grachtenhuizen 1860-1920.

Lezing door: Coert Peter Krabbe

Tickets via deze link: https://verenigingonsamsterdam.nl/activiteiten/van-salon-tot-slaapkamer-over-het-belang-van-de-indeling-het-gebruik-en-vormgeving-van-grachtenhuizen-1860-1920/

Info:
Het leeuwendeel van de Amsterdamse grachtenhuizen stamt in de kern uit de 17e eeuw en is in de 18e eeuw verfraaid. Minder bekend is dat veel van deze huizen in de 19e eeuw een ingrijpende verbouwing onderging. In de lezing wordt hierop ingegaan. In het bijzonder wordt stilgestaan bij het functioneren van het huis in die tijd. Het grachtenhuis vormde het decor van ontvangsten en (huishoudelijke) werkzaamheden. Uiteraard werd er ook gewoond en geslapen.
De grachtenhuizen werden in die tijd ook voorzien van nieuwe vormen van verlichting (gas en elektriciteit) en verwarming (kachels en centrale verwarming). Daarnaast deed stromend water zijn intrede. Al deze innovaties waren van invloed op het gebruik van het huis.
De spreker, architectuurhistoricus Coert Peter Krabbe, is werkzaam bij Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam en publiceerde in 2020 een boek Huizen van fortuin over dit onderwerp.

 

Meer

Tijd

22 november 2022 20:00 - 22:00(GMT+02:00)