Vrijheidsmaaltijd: de vogel vrijheid

05mei18:0019:45Vrijheidsmaaltijd: de vogel vrijheid

Evenement Details

Op 5 mei organiseert de OBA met stichting Kunst en Dialoog, stichting Cultuur Generatie en De Hallen Amsterdam (Stichting TROM) het concertprogramma de Vogel Vrijheid of Vogelvrij.
Tijdens dit event herleeft in de Hallen de muziek van twee leden van het studentenverzet uit de tweede wereldoorlog: de joodse componist Lex van Delden (geb Zwaap) en dichter/schrijver Jan Willem Schulte Nordholt; DE VOGEL VRIJHEID.

Zij schreven het stuk in 1955 voor de viering van 100 jaar vakbeweging als oratorium met groot orkest. Waarom het vandaag nog zoveel zeggingskracht heeft, is te horen n de delen over de slavenopstand. Want in 1955 was er nauwelijks iemand die zich met slavernijgeschiedenis bezig hield. Dat deze jonge mannen hun idealisme uit het verzet tegen de nazi’s transponeerden naar verzet tegen iedere vorm van onderdrukking en uitbuiting, vinden we heel bijzonder.

Daarom voeren de studentenorkesten van Amsterdam en Rotterdam – gezamenlijk in grote bezetting – op initiatief van stichting CULTUURGENERATIE De Vogel Vrijheid in de originele bezetting een aantal malen uit. Met het Amsterdams en Rotterdams studentenorkest soleren zangeres/tekstschrijver Lisa Roth en Spoken Word kunstenaar Elten Kiene op nieuwe teksten die zij geïnspireerd op de Vogel Vrijheid schreven.

En opnieuw zijn het studenten – net als de makers uit het studentenverzet uit WOII – die De Vogel Vrijheid haar vleugels terug geven. In een tijd die ook om verzet en heldere keuzes vraagt gezien de verschrikkingen in de Oekraïne en elders in de wereld, vragen van klimaat en rechtvaardige verdeling, ze komen aan bod in deze uitvoering op 5 mei voorafgaand aan de vrijheidsmaaltijd, Net als de prachtige muziek van Lex van Delden olv dirigent Hans Welle.

De vogel vrijheid of vogelvrij is geïnspireerd op het originele werk van componist Lex van Delden en dichter Jan Willem Schulte Nordholt uit 1955 met toestemming van de erven.

Meer

Tijd

5 mei 2022 18:00 - 19:45(GMT+02:00)

Klik hier voor de tickets

Gratis toegang, aanmelden vereist