Linneauskoor - Het Lied van de Liefde

03dec11:0012:00Linneauskoor - Het Lied van de Liefde

Evenement Details

Het Linnaeuskoor zingt onder leiding van Jan-Paul van Spaendonck: Het Lied van de Liefde, Liederen op teksten van Hermann Hesse en J.R.R. Tolkien, muziek: Jan-Paul van Spaendonck, piano: Vaughan Schlepp, rieten: Lucas van Helsdingen. Tickets €12,50 cash aan de deur!

HET LIED VAN DE LIEFDE

Hoe bestaat het dat een Duitse kluizenaar en een Britse Oxfordprofessor met een tweedjasje de culthelden werden van de protestgeneratie? Het overkwam Hermann Hesse (1877 – 1962) en John R.R. Tolkien (1892 – 1973), de eerste vooral bekend van zijn romans Siddhartha, De Steppenwolf en Het Kralenspel, de tweede door de trilogie In de ban van de ring en De hobbit.

Moeten we het antwoord zoeken in de Verenigde Staten? Dat was immers de plaats waar in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw de bloemenkinderen van de Westkust, de Viet Nam-dienstweigeraars en de strijders van de burgerrechtenbeweging elkaar ontmoetten op de ritmes van Rock ’n Roll.

Akkoord. Maar wat vonden deze jeugdige boomers dan bij die altijd naar zichzelf zoekende Duitse dichter en de pionier van het fantasy-genre?

Precies dat.

De prille tegencultuur was naarstig op zoek naar een identiteit ver van de vegetables en plastic people van het establishment, en herkende in het werk van Hesse die queeste naar liefde en zelfontplooiing. Het verlangen naar een wereld zonder computers, autoritaire communicatietechniek en vervuilende industrie, laafde zich aan Tolkiens voorstelling van Midden Aarde. Het comfort van permanente dreiging van duistere machten die de wereld willen vernietigen, kreeg men er gratis bij. Wie kon in de koude oorlog zonder?

Is dat alles? Er bleven twijfels in de gelederen van onze zangvereniging, allemaal boomers, de zekere leeftijd inmiddels voorbij. We besloten de teksten van Hesse en Tolkien nader te onderzoeken en te zingen en ontdekten engagement, solidariteit, liefde voor elkaar en de natuur bij Hesse, terwijl Tolkien ons de waarde van vriendschap leerde op het ongewisse pad dat elk levend wezen moet gaan.

 

Meer

Tijd

3 december 2023 11:00 - 12:00(GMT+02:00)

Toegang

12,50