Door de nacht klinkt een lied

02mei20:1521:30Door de nacht klinkt een lied

Evenement Details

Dit programma gaat over amusementsmuziek uit 1940-1945. Er wordt verteld en gezongen vanuit het perspectief van drie bijzondere zangeressen, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog staande wisten te houden. Te weten:

– Jetty Paerl, Joodse, die na de bombardementen op Rotterdam in 1940 met haar familie naar Londen vluchtte en bekend werd als de trooststem ‘Jetje van Radio Oranje’.

– Conny Stuart, die zich tijdens de oorlog moest aanmelden bij de door de Duitsers opgezette Nederlandse Kultuurkamer (NKK). Zo kon zij als radiozangeres voor de Avro radio blijven zingen.

– Jetty Cantor, een joodse radiozangeres en violiste, die in Kamp Westerbork terechtkwam en daar zong in de kamprevue ‘Die Gruppe Bühne’, en die later in Auschwitz werd gevraagd te spelen in het vrouwenorkest aldaar.

Deze drie zangeressen met totaal verschillende levens, overleefden mede dankzij het vak dat zij uitoefenden de Tweede Wereldoorlog.

Het gezongen repertoire uit die tijd was, ondanks de zwaarte van de onderwerpen, vaak opvallend luchtig van toon. Onderwerpen als verduisteren, persoonsbewijzen en Kamp Westerbork werden met de nodige humor gebracht. Maar er werden ook veel liedjes geschreven waarin het verlangen naar betere tijden werd verwoord.

Dit stuk amusementsgeschiedenis verdient aandacht en de liedjes mogen nog steeds en gehoord worden. Al het repertoire in de voorstelling is geschreven in de periode 1937-1945, maar is nu bewerkt voor meerstemmige- en solistische zang en piano.

De voorstelling is een combinatie van muziek en vertelling. De makers Jetta Starreveld, Mirjam van Dam en Monique de Adelhart Toorop hebben alle drie een conservatoriumopleiding afgerond, hebben zich vocaal breed ontwikkeld (jazz, klassiek, kleinkunst, musical) met altijd een sterke hang naar muziektheater. Voor dit project zijn de krachten gebundeld en wordt gebruik gemaakt van ieders expertise. De gesproken tussenteksten en vocale arrangementen zijn zelf geschreven.

Adviezen: Jacques Klöters, die in de jaren ’80 een radioprogramma oorlogs-entertainment presenteerde met dezelfde titel: Door de nacht klinkt een lied.

Maarten Eilander, die zijn enorme oorlogs-repertoirekennis (Theater Instituut Nederland) met ons deelde.

Piano: Guus Westdorp/Ed Boekee

Eindregie: Fred Florusse.

Toegang: € 12,50
Ticketlink : https://cafebelcampo.stager.nl/web/tickets/315708

Meer

Tijd

(Donderdag) 20:15 - 21:30(GMT+00:00)

Toegang

€ 12,50