ARABISCH- TURKS- HEBREEUWS KOOR: SALAAM, SHALOM, SELAM

19dec17:1518:15ARABISCH- TURKS- HEBREEUWS KOOR: SALAAM, SHALOM, SELAMOnder voorbehoud ivm maatregelen

Evenement Details

Muziek verbindt; het Arabisch-Turks-Hebreeuws-Koor weet dit als geen ander. Onder leiding van Noam Vazana en Selim Dogru worden er muzikale verbindingen gelegd tussen de Arabisch Turkse en Hebreeuwse cultuur. Laat je meevoeren door de prachtige stemmen van dit bijzondere koor en geniet van de wervelende muziek.

Het jodendom, christendom en de islam hebben in de loop der eeuwen muziek omarmd en verbannen.

De psalmen van David, het Hooglied van Salomo en Jeremiah’s klaagzang over de vernietiging van Jerusalem tonen aan hoe centraal muziek stond in de joodse liturgie. Vroege kerkmuziek in Rome klonk Noord-Afrikaans. Dat kwam door Sint-Augustinus, die vond dat in de kerk spannende muziek moest klinken. De profeet Mohammed was bevriend met musici. Een Ethiopische vrijgemaakte slaaf, Bilaal, werd vanwege zijn stem de eerste muezzin van de islam, voor de oproep tot het gebed.

Joodse uitvoerenden en componisten hebben zowel in het Midden-Oosten als in het Westen diepgaande invloed gehad op de muziek. In middeleeuws Spanje liepen joodse, islamitische en christelijke muziek door elkaar heen.

Na de verbanning van het jodendom en de islam uit Spanje aan het eind van de middeleeuwen verspreidde de islamitische muziekcultuur zich over Noord-Afrika, maar de joodse muziek daarentegen verspreidt zich over de hele Middellandse Zee-regio en een groot deel van Noordelijker Europa. In deze diaspora werd de Joods-Spaanse Sefardische muziekcultuur onder meer voortgezet via een eigen van het Spaans afgeleide taal, het Ladino. Intussen waren in Yemen, Irak en Iran eeuwenoude riten bewaard gebleven.

 

Selim Dogru (1971) is componist. Hij groeide op in Istanbul te midden van de Turkse, Griekse, Armeense en Joodse buren en culturen. Deze multiculturele rijkdom neemt hij mee in zijn composities, waarin crossovers van klassieke en hedendaagse muziek, barok, wereldmuziek, elektronica en alle mogelijke combinaties een rol spelen. Hij is oprichter en directeur van reART Collective, een platform gericht op het organiseren van multidisciplinaire projecten op lokaal en (inter)nationaal niveau.

 

Noam Vazana (1982) werd geboren in Jeruzalem en is zangeres, componist en pianist. Ze studeerde muziek aan het Conservatorium van Tel Aviv en het Conservatorium van Amsterdam. Haar repetoire bestaat uit een groot spectrum van Jazz en Blues tot Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse muziek. Ze zingt in het Engels, Ladino en Hebreeuws. Ze tourt internationaal met haar eigen muziek en geeft leiding aan het koor Herbroow Groove in Amsterdam.

 

 

 

Dit project kwam tot stand als initatief van van de Stichting KunstenDialoog. Zij heeft als doel een bijdrage te leveren aan kunst en cultuur en de dialoog tussen bevolkingsgroepen, culturen en nationaliteiten. Het project wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam en Kerk en Wereld.

 

Tickets: Normaal €12,50 / OBA-pas €10 / Student €10

Meer

Tijd

19 december 2021 17:15 - 18:15(GMT+02:00)

Klik hier voor de tickets

Koop Tickets