Amsterdam Fringe Festival: Smal Pad

09sep20:0020:45Amsterdam Fringe Festival: Smal Pad

Evenement Details

In de theatervoorstelling ‘Smal pad’ houden Femke van Essen en Nannette Poortinga een pleidooi voor ruimte voor verschillende levensvisies. Het vertelt het verhaal van twee gereformeerde vriendinnen die de wereld willen bekeren, maar onderweg Godkwijtraken en elkaar uit het oog verliezen. Een theatervoorstelling over een christelijke opvoeding, de boze buitenwereld en sleutelmomenten waarop de één van God weg willen de ander juist niet.

In deze gepolariseerde tijd ontmoeten de vrouwen elkaar op het toneel: “Nu in de samenleving het midden lijkt te verdwijnen, willen we juist ruimte maken voor de levensovertuiging van de ander en zoeken we tegelijk naar een manier om de afstand die daardoor kan ontstaan te overbruggen. We hoeven het niet overal over eens te zijn, maar willen luisteren naar elkaar en niet het eigen gelijk vooropstellen.”

Met Smal Pad kijkt het duo terug op hun verzuilde gereformeerd vrijgemaakte wereld waar ze vandaan komen. Ze leerden elkaar kennen op de gereformeerde middelbare school in Groningen en vonden elkaar in hetzelfde voornemen theologie te gaan studeren en de wereld in te trekken om het evangelie te verkondigen. Inspiratiebron voor de voorstelling was het stuklopen van deze droom. Poortinga maakte haar studie met hangen en wurgen af,  Van Essen stopte gedesillusioneerd na een jaar. De één is nog wel christen, de ander heeft het geloof vaarwel gezegd. Met gebruik van storytelling, klassieke zang, lichte muziek, liturgische elementen en spoken word poetry komen ze tot een persoonlijke voorstelling waarin ze eerlijk zijn over de dingen waar vroeger niet over gepraat kon worden en gaan ze de taboes aan die ze zelf nog te doorbreken hebben. Door middel van multidisciplinair montagetheater nemen ze het publiek mee in hun onderzoek naar de vraag of ze de wereld nog iets te vertellen hebben. In plaats van de preekstoel hebben beide vrouwen hun weg naar het podium gevonden: de één als theatermaker, de ander als klassiek zangeres. Nannette Poortinga volgde na haar bachelor Theologie in Kampen de opleiding Docent Theater aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Ze was onder andere te zien op Zwolle Unlimited met haar voorstelling Spelende mens . Ze is verhalenverteller. “In mijn werk gebruik ik persoonlijke en waargebeurde verhalen, en soms een beetje theologie, om antwoord te zoeken op de grote vragen.”

Femke van Essen studeert Klassieke Zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze heeft ervaring als solist en organiseerde haar eigen huiskamerconcerten. Momenteel zingt ze veel in professionele koren, onder andere bij de Nederlandse Reisopera. Nu vindt ze het tijd om zich te ontwikkelen in het maken en schrijven van eigen werk. “De vraag van Nannette om samen een theatervoorstelling te maken kwam precies op het goede moment en ik zei meteen ‘ja!’”

 

Smal pad speelt vier avonden op het entresol van Café Belcampo: 6, 7, 8 en 9 september om 20:00 uur. 

Meer

Tijd

9 september 2019 20:00 - 20:45(GMT+00:00)

Klik hier voor de tickets

Koop hier je kaarten