When:
19/04/2018 @ 20:15 – 21:45
2018-04-19T20:15:00+02:00
2018-04-19T21:45:00+02:00
Cost:
Amsterdam: Voorverkoop (via Stager, incl. € 1 servicekosten): € 17 € 15 (voor stadspashouders) € 10 (voor studenten) Aan de deur: € 18 € 15 (voor stadspashouders) € 10 (voor studenten)

Reizen door mijn land, Portugal
Joana Gama, piano

 BIOGRAFIE

Joana Gama is een pianiste wier talent bij vele projecten wordt ingezet, zowel solo als in samenwerkingsverbanden op het gebied van film, dans, toneel, fotografie en muziek.

In 2017 heeft ze haar proefschrift bij de Universiteit van Évora verdedigd Performance studies on Portuguese contemporary music for piano: the particular case of evocative music of elements of the Portuguese culture, met een beurs van de Portugese regering. In september is ze toegetreden tot het docentencorps van de afdeling Muziek van de Universiteit van de Minho.

In 2016 heeft Joana Gama zich, met steun van de Portugese klassieke zender antena 2, gewijd aan SATIE.150 – Een viering in de vorm van een paraplu, waarmee in Portugal de 150e geboortedag van de Franse componist Erik Satie herdacht werd. Eveneens in dat kader heeft ze naast zeventien recitals, lezingen op scholen gehouden en het boek Embryons dessechés | Embriões ressequidos gecoördineerd. Dit was een bijzondere uitgave van de gelijknamige partituur van Satie, uitgebracht door Pianola Editores op de verjaardag van de componist. Het hoogtepunt van de festiviteiten werd eind 2017 gevormd door het uitbrengen van het album SATIE.150, een door de Stichting GDA ondersteunde uitgave.

Eveneens in 2017 zijn drie projecten van start gegaan die nu nog lopen: Nocturno, een stuk over de nacht in de belevenis van kinderen, een coproductie met de choreograaf Victor Hugo Pontes en oorspronkelijke muziek van João Godinho, waarvan de partituur en cd werd uitgegeven door MPMP; at the still point of the turning world, voor piano, elektronica en ensemble, in samenwerking met Luís Fernandes, kort geleden uitgekomen op cd bij het Australische label Room40; een geheel nieuw hoofdstuk van haar werk rondom Erik Satie: I LOVE SATIE, een nieuw solorecital en Ik ben gek op meneer Satie, een recital met commentaar voor kinderen.

Begin 2018 heeft Joana Gama twee heel bijzondere uitvoeringen in Lissabon gehad: de ononderbroken vertolking van 14 uur van het stuk Vexations van Erik Satie bij de Calouste Gulbenkian Stichting in het kader van het Festival Pianomania! en een soloconcert van werken van Cage, Satie en Feldman in het nationale Pantheon, in het kader van Rescaldo Festival. | www.joanagama.com

 

NOTEN BIJ HET PROGRAMMA

Het werk “Viagens na Minha Terra” [Reizen door mijn land] van Fernando Lopes-Graça, waarvan de titel verwijst naar het gelijknamige boek van Almeida Garrett, geeft de naam aan dit recital. Ondanks de periode van vijftig jaar tussen de compositie van de werken “Reizen door mijn land” van Lopes-Graça en “Lume de Chão” [Kuilvuur] van Amílcar Vasques-Dias en ondanks dat de aanpak en de compositiestijlen aanzienlijk verschillen, willen beide componisten ons land op een persoonlijke wijze neerzetten. In elk van de delen van de cyclus “Viagens na Minha Terra”, gecomponeerd in 1953 en 1954, komen we verwijzingen tegen naar plaatsen, bijzonderheden of tradities van verschillende Portugese plaatsen, in een soort compilatie van de etnografische reizen van Lopes-Graça door Portugal, vaak in gezelschap van de Corsicaanse etnograaf Michel Giacometti. Zo belanden we in sterk contrasterende situaties: vanaf de ernst van de boetedoeningsprocessie in São Gens de Calvos tot het vertier van “In Alcobaça een oude fandango dansen”. Dit werk met melodieën uit de Portugese traditionele muziek wordt gekenmerkt door een immense directheid van de muzikale discours, die soms bijna grof wordt. De aanpak van Amílcar Vasques-Dias is heel verschillend in zijn relatie met Portugal en met de piano. Vasques-Dias is geboren in de Minho in het noorden en woont nu in de Alentejo, in het zuiden. In het poëtische en nostalgische Lume de Chão [Kuilvuur] zet hij indrukken, herinneringen en invloeden uit zijn jeugd in de Minho en het leven op het platteland van de Alentejo om in muziek. Tecido de memórias e afectos (Herinneringen verweven met genegenheid), is de ondertitel van deze cyclus die tussen 2003 en 2004 gecomponeerd is. Hierin tracht hij een verbinding te leggen tussen het kuilvuur uit de Alentejo en het haardvuur uit de Minho. Wat de muziek betreft onderzoekt de componist voortdurend de uiterste registers van de piano en om deze cyclus eenheid te geven, komen sommige fragmenten steeds in de verschillende stukken terug. Dit recital is het resultaat van een poëtisch-etnografische tocht door Portugal, geïnspireerd door de zin die door Saramago in zijn Stad der Blinden wordt geciteerd: “Als je kunt kijken, zie dan. Als je kunt zien, neem dan waar”.

 

PROGRAMMA

 

Amílcar Vasques-Dias (geb. 1945)
Kuilvuur – Herinneringen verweven met genegenheid

1 Aansteken
2 Dorsvloer op de heuvel
3 Steeneik van stilte
4 Zwingelen (Vlas)
5 Hekelen (Vlas)
6 Spinnen (Vlas)
7 Vlas
8 Weefgetouw – Weven
9 Bij het vuur
10 Acacia met nesten
11 Luik
12 Kersen-Brood
13 Kurkeik

 

Fernando Lopes-Graça (1906-1994)
Reizen door mijn land – Negentien stukken voor piano op traditionele Portugese melodieën

1 Boetedoeningsprocessie in S. Gens de Calvos
2 Op het feest van Senhor da Serra de Semide
3 In vroeger tijden danste Figueira da Foz de Lundum
4 Kerst in Ribatejo
5 In Alcobaça, een oude fandango dansen
6 In Ourique do Alentejo tijdens Sint-Jan
7 Kamperen in het Marão-gebergte
8 In São Miguel d’Acha zingen mannen en vrouwen de Gezegende toe
9 In het gebied van de Douro
10 In de plooien van de Serra da Estrela
11 In Silves zijn er geen betoverde Moorse meisjes meer
12 De Koningen toezingen in Rezende
13 In Pegarinhos zingt een oude vrouw een oud spinlied
14 In Citânia de Briteiros
15 In Monsanto in Beira, kamillen plukken
16 Op de riviermonding bij Aveiro
17 In Setúbal, een lekkere sinaasappel eten
18 In Vinhais, luisteren naar een oude romance
19 De lijsttrommels roeren zich op het feest van Senhora da Póvoa de Val-de-Lobo


PT