When:
27/02/2018 @ 20:00 – 21:30
2018-02-27T20:00:00+01:00
2018-02-27T21:30:00+01:00
Where:
Entresol
Cost:
Toegang voor leden: Gratis. Toegang voor niet-leden: € 5,00.
Contact:
Ons Amsterdam
Lezing Ons Amsterdam: Rondje Lisse & De Schuttersmaaltijd @ Entresol

Rondje Lisse met de familie Six.
Vorig jaar was historicus Geert Mak te gast in Lisse. Aanleiding was zijn boek De levens van Jan Six. Deze Amsterdammers dragen vanouds de titel ‘Heer van Hillegom’. Behoudens een enkele voetnoot, bleef Lisse in Maks verhaal buiten beeld. Reden voor Jan Broekhuizen om na te gaan welke telgen van deze notabele familie van zich hebben doen spreken in Lisse. Wie waren zij? Waar hielden ze zich mee bezig? Welke relaties onderhielden zij? Dan komen al snel andere hooggeplaatsten in beeld en worden er verrassende verbanden gelegd.
In het voorjaar verplaatste de stadselite zich van het onwelriekende Amsterdam naar frissere buitengebieden. De lezing heeft daardoor een hoog Amsterdam-gehalte. Ook kunstenaars als Rembrandt en Frans Hals zijn nadrukkelijk aanwezig. Tenslotte toont de lezing wat het dorp Lisse, ook in deze tijd, belangstellenden te bieden heeft.

De Schuttersmaaltijd van Van der Helst
Dit prachtige groepsportret van Bartholomeus van der Helst hangt in een eigen zaal nabij de eregalerij van het Rijksmuseum. Het fascineert de bezoeker; je komt ogen tekort. Wie en wat is er op te zien? Waar gaat het om en welke symboliek zit er in? Wie was de opdrachtgever en waar kwam het te hangen? Van der Helst introduceert ons bij de elite van Amsterdam in de Gouden Eeuw.

Adres: Bibliotheek De Hallen (bovenzaal, er is geen lift aanwezig), Hannie Dankbaarpassage 10, ingang Tollensstraat (tram 7 en 17 Ten Katestraat, tram 3 en 12 Kinkerstraat)
Bijzonderheden: Parkeren: € 3,00 per uur.
Kosten voor leden: € 0,00. Kosten voor niet-leden: € 5,00.

Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.